4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi A1 Sportback 1.4 S Tronic 140 PS - Mini Cooper

Όταν το νέο Mini στη βενζινοκίνητη έκδοσή του συνάντησε το αντίστοιχο Audi A1, αμέσως διαπιστώσαμε ότι ποτέ άλλοτε κάτι τόσο μικρό δεν είχε τόσο πολλά καινούργια πράγματα να πει και να κάνει.

Κάποτε, όταν κάποιος μιλούσε για ένα premium αυτοκίνητο, συνήθως εννoούσε μια κούρσα ευσεβών διαστάσεων. Πολύ πριν το downsizing γίνει ανάγκη, οι ακριβοθώρητοι κατασκευαστές διαπίστωσαν ότι έπρεπε να απευθυνθούν σε περισσότερους αγοραστές, μικραίνοντας το μπουκάλι, αλλά διατηρώντας αναλλοίωτο το άρωμα. Έτσι, αφού πρώτα κατέκτησαν τα μικρομεσαία μεγέθη, δε δίστασαν να περάσουν και στη μικρότερη κατηγορία. Audi και Mercedes το έπραξαν απευθείας, ενώ η BMW ακολούθησε την πλάγια οδό, με δούρειο ίππο την αναβίωση του θρυλικού Mini. Όσο καταστροφικός ήταν για τους Τρώες ο τετράποδος Δούρειος Ίππος, τόσο επιτυχημένο αποδείχθηκε για τους Βαυαρούς το σύγχρονο τετράτροχο «πουλέν» τους. Στην αντίπερα όχθη, χρειάστηκε να περάσει μιάμιση γενιά (σε αυτοκινητικά χρόνια, φυσικά), ήτοι μία δεκαετία και κάτι ψιλά, μέχρι η Audi να καταθέσει τη δική της εκδοχή, ύστερα και από το «στραπάτσο» του καλού αλλά σφόδρα παρεξηγημένου Α2.
Μini και Α1 βασίστηκαν κατά κόρον στο τρίπτυχο «κύρος, ποιότητα και τεχνολογία». Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο, σήμερα, που ακουμπάμε την τρίτη πλέον γενιά του Mini, οι δόσεις της τεχνολογίας είναι αντιστρόφως ανάλογες με το μέγεθος των αυτοκινήτων.

Techno freak
Οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών συστημάτων σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια (ομολογουμένως, πληρέστατο το πακέτο του Mini έναντι του σπαρτιάτικου σε αυτό το θέμα Α1), τα πολυμέσα και τη συνδεσιμότητα είναι τέτοιες, που χρειάζεσαι πτυχίο αν θέλεις να πας πέρα από τα βασικά. Πολύ πριν φθάσεις, όμως, εκεί, περιμένουν οι κινητήρες για να εισπράξουν το μερίδιο της τεχνολογικής υστεροφημίας που τους αναλογεί. Καπελότα, καρμπιρατέρ, πλατίνες και πεταλούδες απαντώνται πια μόνο σε ιστορικά βιβλία ή σε σκονισμένα ημιυπόγεια συνεργεία. Για τις σημερινές τεχνο-λεπτομέρειες των δύο, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα στην ενότητα της Τεχνικής Σκοπιάς. Σήμερα, πάντως, όλα ξεκινούν από το τούρμπο, που εξασφαλίζει τις ποθούμενες επιδόσεις και δε θυσιάζει τις προσδοκώμενες οικονομίες σε κατανάλωση και εκπομπές ρύπων.
Το Α1 δε σηκώνει κουβέντα. Με ελαφρώς υψηλότερες τιμές απόδοσης, μια αποδεδειγμένη προθυμία στις μεσαίες σ.α.λ. και μια πυκνότερη διάταξη σχέσεων (είτε μιλάμε για το 6άρι χειροκίνητο είτε δε, πολύ περισσότερο στην προκειμένη περίπτωση, για το ημιαυτόματο διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων), είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής σε όλες τις επιδόσεις. Το Mini, από τη μεριά του, είναι σαφώς πολύ πιο ευχάριστο σε σχέση με το ατμοσφαιρικό Cooper του χθες. Είναι, μάλιστα, τόσο ελαστικό, που για μια στιγμή νομίζαμε ότι επρόκειτο για το ντίζελ αδελφάκι (βλέπε προηγούμενο τεύχος). Και όχι άδικα, αφού δεν έχουμε ξανασυναντήσει βενζινοκινητήρα που να μοιάζει τόσο πολύ στη λειτουργία του με πετρελαιοκινητήρα. Χαμηλά σκοτώνει, ψηλά είναι πιο υποτονικός, ο χαρακτηριστικός αζύγιστος ήχος δε λείπει (κλείνεις βέβαια τα παράθυρα και εξαφανίζεται) και, σαν να μην έφταναν αυτά, η BMW, για χάρη των οικολογικών επιδόσεων, επέλεξε μια σχεδόν αδικαιολόγητα μακριά κλιμάκωση (ακόμα και σε σχέση με αυτήν του Cooper D). Κάτι, μάλιστα, που δεν εξαργυρώνεται στην αντλία, μιας και η μέση κατανάλωση μετρήθηκε στα 9,2 λίτρα/100 χλμ. (έναντι 8,1 λίτρων/100 χλμ. του Α1), και μόνο σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς με τις μεγαλύτερες σχέσεις φλερτάρει με τα 8 λίτρα/100 χλμ. (όπου και πάλι η 7η του DSG στο Α1 επιτυγχάνει χαμηλότερες τιμές).

Image freak
Στο Α1, πάνω στη γνώριμη εικόνα της μάσκας και της σιλουέτας με τις αψιδωτές κολόνες μπορεί ο υποψήφιος αγοραστής να φθάσει σε εξοπλιστικές υπερβολές, μιας και οι δυνατότητες εξατομίκευσης είναι πολύ μεγάλες. Αυτό θα ήταν ένα μοναδικό ατού για το Audi, εάν απέναντί του βρισκόταν κάποιο άλλο μοντέλο, και όχι το Mini, που κατέχει... ντοκτορά στη συγκεκριμένη επιστήμη. Είναι περιττό στο Mini να μιλήσει κανείς για γνώριμη εικόνα, καθώς παρατηρούμε συμπτώματα του ιού της «γκολφίτιδας», μιας σπάνιας πάθησης, κατά την οποία οι γενεές έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά της εμφάνισης παραμένουν αναλλοίωτα. Κοντές κολόνες, σχεδόν κάθετο παρμπρίζ, στρογγυλά φανάρια αλλά και μια ευχάριστη απουσία ακμών, μιας και έχουν πολυφορεθεί από τους περισσότερους.
Το καινούργιο Mini, όμως, μοιάζει με το μπαλόνι που του πάτησες ένα γερό φύσημα, και από μέγεθος small έγινε medium. Με εξαίρεση το συνολικό μήκος, οι υπόλοιπες διαστάσεις των δύο βρίσκονται πολύ κοντά, με το Mini να υπερτερεί οριακά στο μεταξόνιο. Τώρα, αν ύστερα από αυτά πιστέψετε ότι το Mini υπερτερεί σε χώρους, τότε μάλλον θα ανήκετε σε αυτούς που πριν από μερικά χρόνια ασπαστήκατε την άποψη πως «λεφτά υπάρχουν». Ναι, είναι πιο ευρύχωρο από το προηγούμενο, αλλά έχει ακόμη να ανέβει ένα Γολγοθά μέχρι να φιλοξενήσει τέσσερις επιβάτες κανονικού αναστήματος (εναποθέτουμε τις ελπίδες στο αναθεωρημένο Clubman, που θα παρουσιαστεί αργότερα), που έστω και με κάποιες παραχωρήσεις θα καταφέρουν να βολευτούν στο Α1 (δυσκολότερα στο 3θυρο, λίγο ευκολότερα στο Sportback). Τουλάχιστον πίσω μπορούμε πια να μιλάμε για χώρο αποσκευών, και όχι για υπερμέγεθες ντουλαπάκι. Παρά τα 211 λίτρα του, όμως, και πάλι υπολείπεται του Α1, το οποίο ανέρχεται στα 270 λίτρα.
Και αν στους χώρους η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα στοιχεία της καμπίνας. Το παιχνιδιάρικο ντιζάιν συνδυάζεται πλέον με σαφώς καλύτερα υλικά στο Mini, όπου όμως συνεχίζουν να παρατηρούνται κάποιοι μικροτριγμοί. Αντίθετα, μπορεί στο εσωτερικό του Α1 η σοβαρότητα να χτυπάει κόκκινο ή, για να ακριβολογούμε, ό,τι πιο μαύρο, αλλά η μονομπλόκ ποιότητα και το εξαιρετικό φινίρισμα τού δίνουν μερικούς πόντους παραπάνω.

Sport freak
Έπειτα από λίγη ώρα πίσω από το τιμόνι και των δύο, διαπιστώνεις ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και οι δύο μπόμπιρες σε γαργαλάνε για το κάτι παραπάνω. To Μini, μάλιστα, δε χρειάζεται καν να τσουλήσει, καθώς κατέχει άριστα το επικοινωνιακό παιχνίδι της πρώτης εντύπωσης. Ο φωτιζόμενος πλακέ διακόπτης για την εκκίνηση βγάζει μάτι. Το μεγάλο κεντρικό στρογγυλό όργανο δεν είναι πλέον παρά μια ψηφιακή οθόνη για την απεικόνιση όλων των περιφερειακών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου ενός γραφήματος της στιγμιαίας ισχύος και ροπής. Ταχύμετρο και στροφόμετρο βρίσκονται στην κολόνα του τιμονιού, ενώ λίγο ψηλότερα στο ταμπλό, εάν το θελήσεις, μπορείς να έχεις μια ανακλινόμενη ζελατίνα όπου προβάλλονται οι ενδείξεις του head up display (εδώ πάντως θα έπρεπε να απεικονίζονται οι σχέσεις κιβωτίου και shift indicator, αντί να τις ψάχνεις μέσα στο ταχύμετρο). Και όλα αυτά, τη στιγμή που βρίσκεσαι σε μια ξεχωριστή θέση οδήγησης, με το καλό σπορ κάθισμα, το κάθετο τιμόνι και το μακρόστενο παρμπρίζ πιο μακριά από ό,τι έχεις συνηθίσει.
Εξίσου καλή είναι η θέση οδήγησης στο Α1, αλλά η όλη εμπειρία δεν είναι εξίσου ξεχωριστή. Και αυτή η εντύπωση διατηρείται και εν κινήσει. Μπορεί το άμεσο τιμόνι και οι σφιχτές ρυθμίσεις να δίνουν μια σπορ αίσθηση, αλλά ο χαρακτήρας είναι μονοδιάστατος. Περισσότερο γκάζι ίσον υποστροφή, απότομη τιμονιά μέσα στη στροφή ίσον υπερστροφή, πάντα βέβαια μέσα στα περιθώρια που αφήνει το μη απενεργοποιούμενο ESP. Αντίθετα, στο Mini διαπιστώνεις ότι υπάρχει περισσότερο βάθος σε αυτήν τη νέα πλατφόρμα. Η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων και το γρήγορο τιμόνι με το σωστό βάρος σε κερδίζουν με το ζύγισμα και την αμεσότητα της απόκρισης των αντιδράσεων. Μέχρι τώρα την ποιότητα κύλισης των Mini δεν την έλεγες και υποδειγματική. Τώρα πια, όμως, η βελτίωση είναι σημαντική και, επιπλέον, προσφέρεται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση, με το κόστος της μόλις να ξεπερνά τα 600 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει και ο διακόπτης των driving modes (έξτρα) που μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας στο τιμόνι, στον ήχο και στο γκάζι. Αυτό το τελευταίο, όμως, φαίνεται ότι είναι και ο πιο «λεπτός» (για να μην πούμε αδύναμος) κρίκος στην αλυσίδα του νέου Mini.
Προτού παρεξηγηθούμε, ας εξηγηθούμε. Είπαμε και παραπάνω ότι για τα δεδομένα του απερχόμενου ατμοσφαιρικού Cooper η βελτίωση είναι ξεκάθαρη. Στην καθημερινή χρήση, λοιπόν, δεν υφίσταται θέμα, λόγω της πολύ καλής ελαστικότητας, από ένα Mini που λέγεται «Cooper» και όχι «One», όμως περιμένεις το κάτι παραπάνω, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που αυτό το Cooper θα πρέπει ίσως να καλύψει και ένα κενό που αφήνει ο 2λιτρος πλέον κυβισμός του νέου Cooper S. O νέος αυτός, 3κύλινδρος κινητήρας με την «ντιζελώδη» συμπεριφορά και το πολύ μακρύ κιβώτιο στερεί τη ζωντάνια που θα ολοκλήρωνε με τον καλύτερο τρόπο τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα. Για αυτόν το λόγο, το ιδανικό για εμάς Mini θα είχε καμιά 15αριά άλογα επιπλέον, ένα πιο κοντό κιβώτιο, μία αγριεμένη εξάτμιση και πιο ανθεκτικά φρένα (αν και αυτά έχουν καλή αίσθηση και αποτελεσματικότητα, κουράζονται εύκολα σε πιο γρήγορους ρυθμούς). Αλλιώς, φαίνεται ότι δεν έχεις πια λόγο να μη στραφείς στο Cooper D, που δεν κοστίζει πολύ παραπάνω.

Ξεμπερδεύοντας...
... αυτό το μικρό κουβάρι, τα πράγματα είναι παραδόξως ξεκάθαρα. Με στεγνά αντικειμενικά κριτήρια, αυτό το 140άρι A1 προηγείται παντού: σε επιδόσεις, με το αυτόματο κιβώτιο να αμβλύνει τις χρονικές διαφορές, χώρους, ποιότητα, ενώ είναι και όσο σπορτίφ θα χρειαστεί ο μέσος οδηγός. Το νέο Mini Cooper μπορεί να μεγάλωσε και να τούρμπισε, μπορεί να είναι απολαυστικά στημένο, αλλά στο μυαλό του καθενός αυτά δεν αρκούν για να βάλουν το Α1 από κάτω. Βέβαια, ο Γερμανός με το βρετανικό διαβατήριο έχει και πάλι τον τρόπο του να απευθύνεται στην καρδιά πολλών, αν όχι των περισσοτέρων._ 4Τ

TO ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Με κοινό σημείο εκκίνησης τις μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσης και εξοπλισμού, το κόστος είναι σχεδόν ταυτόσημο, με 19.900 ευρώ για το 140άρι Α1 και 20.200 ευρώ για το Mini Cooper. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή του Mini Cooper παρέμεινε αμετάβλητη, αν και πρόκειται για ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, που φοράει πλέον έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα. Από εκεί και πέρα, στο Α1 θα πρέπει να υπολογίσετε επιπλέον 600 ευρώ και 2.000 ευρώ για τις εκδόσεις Sportback και S tronic, αντίστοιχα, ενώ το πέρασμα από την αρχική έκδοση, Attraction, στην πλουσιότερη, Ambition, θα σας κοστίσει 1.650 ευρώ. Στο Mini υπάρχει η προοπτική των πακέτων, όπως είναι τα Chilli και Pepper, ενώ στον εξοπλισμό θα μέναμε μακριά από τα ελαστικά run-flat, αλλά όχι και από την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (613 ευρώ), ενώ το αυτόματο κιβώτιο χρεώνεται με 1.921 ευρώ και το driving assistant με 1.119 ευρώ, που περιλαμβάνει ενεργό cruise control, προειδοποίηση επικείμενης πρόσκρουσης οχημάτων και πεζών και αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ
Στην τελευταία γενιά κινητήρων TFSI, σε περίοπτη θέση βρίσκεται το σύστημα CoD (Cylinder on Demand), που μεταφέρθηκε από τους μεγάλους 8κύλινδρους και 12κύλινδρους κινητήρες της εταιρείας. Το CoD είναι ενεργό από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. και μέχρι τα 8,6 χλγμ. ροπής, οπότε και απενεργοποιεί τους κυλίνδρους 2 και 3. Τα δύο αντίστοιχα έμβολα κινούνται χωρίς να παράγουν έργο, τη στιγμή που η καύση συνεχίζεται στους ενεργούς κυλίνδρους ως εξισορρόπηση με ένα πιο οικονομικό φορτίο. Μόλις σε διάστημα 13 έως 36 χιλιοστών του δευτερολέπτου, ειδικοί ενεργοποιητές μετατοπίζουν τμήματα του εκκεντροφόρου, με αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας των βαλβίδων, ενώ υπό φορτίο επεμβαίνουν τα έκκεντρα και οι κύλινδροι επανενεργοποιούνται, δίχως ο οδηγός να αντιλαμβάνεται το παραμικρό σε επίπεδο απόδοσης ή κραδασμών. Τo αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρεία, μεταφράζεται σε ένα κέρδος γύρω στο μισό λίτρο για κάθε 100 χλμ.
Από τη μεριά του, αυτό το Μini σηματοδοτεί για την BMW την αρχή μιας νέας εποχής, με καινούργιες, προσθιοκίνητες πλατφόρμες και τούρμπο κινητήρες (βενζίνης και πετρελαίου) με πλήθος κυλίνδρων -πολλαπλάσια του 3, του 4 και του 6- χτισμένους στον ίδιο κύλινδρο αναφοράς των 500 κ.εκ., και ευχέρεια διαμήκους ή εγκάρσιας τοποθέτησης. Εδώ έχουμε τον 3κύλινδρο (μιας και ο 4κύλινδρος πάει στο νέο Cooper S), όπου η αυτοτροφοδότηση πλαισιώνεται από άμεσο ψεκασμό και διπλό μεταβλητό χρονισμό των εκκεντροφόρων (αμφότερα υπάρχουν και στον TFSI), αλλά και έλεγχο των βαλβίδων χωρίς κλασικές πεταλούδες (Valvetronic).

AUDI A1 1.4 S TRONIC 140 PS
+ ΧΩΡΟΙ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΚΙΒΩΤΙΟ
- ESP ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ

MINI COOPER
+ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΕΙΚΟΝΑ
- ΜΑΚΡΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ